Webinar „Łączenie sektorów zielonej energii. Co to oznacza dla Polski?”

W dniu 4 czerwca 2020 roku odbył się Webinar „Łączenie sektorów zielonej energii. Co to oznacza dla Polski?”, w którym uczestniczyła Pani Małgorzata Gałczyńska reprezentująca Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach (Partnera Lubelskiego Klastra Ekoenergetycznego). Spotkanie zostało zorganizowane przez Instytut Jagielloński. Webinarium było poświęcone nowemu raportowi Instytutu Jagiellońskiego „Łączenie sektorów zielonej energii. Co to oznacza dla Polski? Elektryfikacja, decentralizacja, digitalizacja”. W spotkaniu uczestniczyli Panowie: Krzysztof Mazur – Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rozwoju, Marcin Roszkowski – Prezes Instytutu Jagiellońskiego, Prof. dr hab. inż. Piotr Kacejko – Rektor Politechniki Lubelskiej, Andrzej Guła, Paweł Wróbel i Christian Schnell. Podczas spotkania uczestnicy zapoznali się z głównymi wnioskami z raportu Instytutu Jagiellońskiego. Wysłuchali także opinii ekspertów nt. krajowego systemu elektroenergetycznego i elektryfikacji sektorów, zmian w ogrzewnictwie w kontekście wyzwań polityki antysmogowej i klimatycznej oraz łączenia sektorów energii i perspektyw UE w tym zakresie. Spotkanie moderował Bartłomiej Sawicki z BiznesAlert.pl.

Raport Instytutu Jagiellońskiego „Łączenie sektorów zielonej energii. Co to oznacza dla Polski? Elektryfikacja, decentralizacja, digitalizacja”.